Polędwiczki nadziewane wiśniami
Polędwiczki są przepyszne, delikatne i soczyste. Grillowane, czy duszone w połączeniu z różnymi dodatkami tworzą wspaniałe danie.
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- 2/3 szklanki bulionu
- łyżka masła
- sól i pieprz
na sos wiśniowy
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- 1/2 papryczki chili
- po łyżce octu balsamicznego i winnego
- 4 łyżki likieru wiśniowego
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż wiśnie i cienko pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Dodaj resztę składników sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
2. Polędwiczkę oczyść i pokrój w poprzek na 2-centymetrowe plasterki. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
3. Każdy kawałek mięsa obsmaż na patelni z gorącym masłem po 7 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej bulion i zagotuj. Po 2 minutach dolej sos wiśniowy.
4. Mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Zobacz także: