Polędwiczki wieprzowe po alzacku

Składniki
- sól
- 2 opakowania kopytka mrożone
- por
- 4 łyżki olej
- 35 g boczek w kostkach
- 200 g śmietana
- 150 ml bulion warzywny
- pieprz
- 2 szt. (po ok. 300 g) polędwiczka wieprzowa
- 2-3 łyżki bułka tarta
3-4 osób
Pokrojony w kostkę boczek smażyć 3-4 minuty, dodać pokrojonego w krążki pora, smażyć jeszcze 2 minuty, przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą i 2-3 łyżki śmietany, wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Mięso naciąć wzdłuż, nadziać przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Posolić popieprzyć. Obsmażyć mocno na rozgrzanym oleju i przełożyć do brytfanny. Zapiekać w 175 st. C przez 13-15 minut. Do powstałego sosu wlać bulion i śmietanę, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Kopytka ugotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie lekko obsmażyć na patelni. Polędwiczki podawać z sosem ikopytkami.