Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- szczypta suszonego oregano
- opakowanie Przyprawy do mięs Knorr
- olej do smażenia
- szklanka śmietany UHT 30%
- mały słoik suszonych pomidorów
- 200 g mrożonego szpinaku
3-4 osób
- Polędwiczki oczyść z błon, na środku przekrój je na pół. W każdej części mięsa zrób nacięcie cienkim nożem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
- Każdy z kawałków dopraw przyprawą do mięs, aby mięso było aromatyczne.
- Rozmrożony szpinak odcedź z wody. Pomidory pokrój na niewielkie kawałki i zmieszaj razem ze szpinakiem.
- Polędwiczki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem.
- Mięso smaż na patelni z każdej ze stron, potem ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 20 minut w temperaturze 160°C.
- Na tej samej patelni podsmaż oregano. Następnie wlej do niego śmietankę i gotuj do zagęszczenia. Pokrojone w plastry mięso serwuj w duecie z sosem.
- Do polędwiczek możesz podać smażone ziemniaki.