Polędwiczki z puree ziemniaczano-pasternakowym
Deska mięs z aromatycznym pure i sałatą.
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 2-3 polędwiczki wieprzowe
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg pasternaku
- Sól
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- Pieprz
- Tarta gałka muszkatołowa
- 7 łyżek + 75 ml oleju
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- Główka salaty
- 4 szalotki
- 50 g orzechów włoskich
- 6 łyżek octu balsamicznego
- Cukier
1. Polędwicę wołową piec w 100 st. C przez 3 godziny. Po godzinie dołożyć polędwiczki wieprzowe.
2. Ziemniaki i pasternak obrać pokroić na kawałki i gotować w osolonym wrzątku 30 minut. Odcedzić (zostawić ok. 300 ml wody), dodać masło, mleko i ubić puree, odstawić, aby ostygło. Dodać jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Rozdzielić do 6 żaroodpornych foremek.
3. Mięso wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 225 st. C i zapiekać puree 15-20 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce. Zioła posiekać, zmieszać z 75 ml oleju i wlać na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz. Wymieszać.
4. Ocet zmieszać z solą, pieprzem i cukrem, dodać 6 łyżek oleju, posiekane szalotki i orzechy. Przygotowanym sosem polać sałatę. Mięsa, puree i sałatę podawać na desce. Mięso skropić sosem z patelni.