Reklama

Polędwiczki ze śliwkami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 15 śliwek suszonych
  • 100 ml śliwowicy łąckiej
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Suszone śliwki namocz w śliwowicy. Po godzinie odcedź (zalewy nie wylewaj) i pokrój. Podziel owoce na dwie części. 

Polędwiczkę oczyść z błonek i pokrój na 4 kawałki. Cienkim nożem do filetowania zrób w każdym otwór na wylot. Wypełnij go połową pokrojonych śliwek. Mięso posól i dopraw pieprzem. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na klarowanym maśle na mocnym ogniu. 

Dodaj pozostałe śliwki i podlej śliwowicą, podpal do wypalenia się alkoholu. Potem wlej słodką śmietankę, dodaj kwaśną śmietanę i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy