Reklama

Pomidorówka dla dziecka

Smakowita zupa pomidorowa, która zasmakuje nawet największym niejadkom.

Składniki

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 l wywaru na cielęcinie
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżka masła do smażenia

Składniki do podania

  • makaron gwiazdki lub literki

Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno pokrojone warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.

Dodać przecier oraz pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). Zagotować i zmiksować.

Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy