Pomidorówka dla dziecka
Smakowita zupa pomidorowa, która zasmakuje nawet największym niejadkom.

Składniki
- 4 pomidory malinowe
- 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- ½ papryki czerwonej
- 1 cebula
- 1 l wywaru na cielęcinie
- 1 łyżka miodu
- sól morska do smaku
- 1 łyżka masła do smażenia
do podania
- makaron gwiazdki lub literki
Przepis pochodzi z 337. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno pokrojone warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości.
Dodać przecier oraz pomidory starte na tarce jarzynowej (najpierw przekroić na pół, następnie zetrzeć w taki sposób, by skórka została na tarce). Zagotować i zmiksować.
Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem.