Pomysł na lunch
Lekkie i pyszne dania utrzymane w klimacie śródziemnomorskim.
Składniki na 4 porcje: 1 pęczek bazylii DD 1 pęczek natki pietruszki, 2 dag orzeszków pinii, 1 ząbek czosnku, 7 łyżek oliwy, 3 dag startego parmezanu, 6 łyżek jasnego octu winnego, sól, pieprz, cukier, 30 dag pomidorów, 25 dag sera mozzarella, zioła do dekoracji.
Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i posiekać. Do malaksera włożyć natkę, bazylię, orzeszki, czosnek i starty parmezan. Dolać 4 łyżki oliwy. Zmiksować. Powstały sos pesto przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ocet winny utrzeć ze szczyptą cukru. Wlać pozostałą oliwę i ubić trzepaczką na gęsty sos. Powstały sos winegret przyprawić solą i pieprzem.
Pomidory i ser mozzarella pokroić w plasterki. Ułożyć je na przemian na dużym talerzu. Skropić winegretem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na kilka minut. Potem sałatkę polać sosem pesto i udekorować listkami świeżych ziół.
Składniki na 1 porcję: 3 kromki bagietki, 4 zielone oliwki (bez pestek), 1 mała cebula, 2 pomidory, 2 gałązki bazylii, pół łyżeczki oliwy, sól, pieprz.
Kromki bagietki zrumienić na patelni albo w rozgrzanym piekarniku. Oliwki odsączyć, pociąć w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Pomidory oczyścić z pestek, pokroić w kosteczkę. Oderwać listki bazylii i pociąć je w paseczki.
Pomidory wymieszać z cebulą, bazylią i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na grzankach. Podawać na gorąco.