Pomysł na obiad
Proste i smaczne dania, które przygotujesz bez trudu.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Sól
8 cienkich kotletów wieprzowych
4 łyżki musztardy
8 plastrów szynki parmeńskiej
Czarny pieprz
Po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
200 ml mleka
Gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Mięso posmarować musztardą, obłożyć szynką i rolować. Roladki spinać wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek i pietruszkę drobno pokroić.
Roladki usmażyć na oleju (6-8 minut, obracając).
Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło i mleko i ubić. Dodać zioła, doprawić solą i gałką muszkatołową.
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 plastry boczku wędzonego
300 g lekko wędzonego peklowanego schabu
Tymianek
300 g mrożonej fasolki szparagowej
Sól
3 łyżki oleju
400 g Gnocchi
400 g bulionu
100 g śmietany
Czarny pieprz
Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w paski. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 6 minut.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso i gnocchi przez 5 minut, zdjąć. Cebulę, czosnek, boczek, tymianek umieścić na patelni, smażyć na złoty kolor. Wlać bulion gotować 4-5 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolkę, mięso i gnocchi. Gotować 2-3 minuty. Podawać.
Składniki:
Świeże zioła: oregano, tymianek
Główka czosnku
1,5 kg karkówki
Sól, pieprz
2 łyżki oleju słonecznikowego
0,25 l wytrawnego wina białego
1 kg cebuli siedmiolatki
Zioła i 4 ząbki czosnku drobno posiekać, zmieszać z olejem, solą i pieprzem i nasmarować tym mięso. Pozostałą główkę czosnku przekroić w poprzek. Mięso ułożyć w brytfannie, dodać czosnek piec w 200 st. C przez 1,5-2 godziny. Po 45 minutach dodać białe wino.
Cebulę umyć poprzekrawać wzdłuż. Po godzinie wyjąć pieczeń z brytfanny, nałożyć cebulę, ponownie umieścić pieczeń i piec do końca. Gotową pieczeń posypać oregano.