Pomysły na łososia
Dla zabieganych szybkie steki, dla smakoszy - eleganckie przystawki.
Składniki na 4 porcje: 800 g łososia (filet), 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka przyprawy do ryb, 2 łyżka oleju, 2 łyżki masła, po 2 wiązki koperku, rozmarynu i tymianku. Dekoracja: liście sałaty kędzierzawej, kawałeczki cytryny, małe pomidorki.
Mięso łososia oczyścić (ewentualnie zdjąć skórę i wyjąć ości). Opłukać, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, pokroić na niewielkie steki jednakowej wielkości. Pokropić je sokiem wyciśniętym z cytryny, posypać przyprawą do ryb i odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej z masłem (można też wziąć masło sklarowane). Na rozgrzany tłuszcz kłaść łososiowe steki, opiekać je po ok. 5 minut z każdej strony. Koperek, rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć i dość grubo posiekać. Usmażonego łososia rozłożyć na talerze, udekorować ziołami, obłożyć liśćmi sałaty, ósemkami lub ćwiartkami cytryny oraz połówkami pomidorków.
Składniki na 4 porcje: 250 g fileta z łososia, mielony biały pieprz, sól, 2 łyżki białego wina, 9 łyżek śmietany, 1 białko, 6 łyżek serka śmietankowego, 2 plastry wędzonego łososia, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka posiekanej natki, 3 łyżki posiekanego koperku, 4 łyżeczki kawioru, masło do foremek, koper do dekoracji.
Pokrojonego w kostkę łososia zmiksować mikserem z białkiem i winem. Miksując, dodać serek i 6 łyżek śmietany, doprawić solą i białym pieprzem. Foremki wysmarować masłem, wyłożyć je przekrojonymi na pół plastrami wędzonego łososia i napełnić zmiksowaną pastą łososiową. Do głębszej blachy nalać nieco wody, ustawić foremki. W takiej kąpieli wodnej zapiekać 50 minut w 125°C.
Majonez wymieszać z kwaśną śmietaną, resztą słodkiej śmietany, natką i koperkiem. Dip doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce. Gdy zapieczony budyń wystygnie, wyjąć go z foremek, udekorować koprem i kawiorem. Serwować z dipem.
Składniki na 4 porcje: 3 łyżki sosu rybnego, sól, po 1 łyżce czerwonej pasty curry i cukru trzcinowego, olej, 500 g łososia, 1 ogórek, 1 cebula, 2 cebulki dymki, 30 g orzeszków ziemnych, 2 łyżki kolendry,3 łyżki octu ryżowego, skórka z limonki.
1W rondelku rozgrzać sos rybny, rozpuścić w nim pastę curry i cukier trzcinowy. Filet z łososia drobno posiekać. Cebulę i mniejszy ogórek pokroić w kostkę, posolić, a gdy warzywa puszczą sok, odcedzić. Cebulkę dymkę drobno pokroić. Orzeszki drobno posiekać, wymieszać z łososiem, ogórkiem, cebulą, dymką i posiekaną kolendrą. Doprawić octem, startą skórką z limonki i mieszanką z sosu rybnego.
Z masy formować małe placuszki, smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na serwetce. Serwować z ćwiartkami cytryny.
Składniki na 6 porcji: 50 dag szpinaku, 1 cebula, 35 dag fileta z łososia (bez skóry), 4 kawałki (po 7,5 dag) mrożonego ciasta francuskiego, sól, pieprz, 1-2 łyżki oleju, 2 jajka, 12,5 dag gęstej śmietany kremówki, gałka muszkatołowa, 1 żółtko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mleka.
Cebulę obrać, posiekać. Filet z łososia pokroić w kosteczkę. Płaty ciasta francuskiego ułożyć jeden na drugim, 10 minut rozmrażać w pokojowej temperaturze. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać szpinak, chwilę smażyć, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 28x42 cm. Przekroić go wzdłuż. Każdy pasek ciasta pokroić na 3 kwadraty 14x14 cm. Foremki o śr. ok. 11 cm wyłożyć pergaminem. Wylepić kawałkami ciasta. Posypać tartą bułką. Do każdej foremki nałożyć porcję szpinaku i łososia. Polać sosem śmietanowym. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi ciasta. Piec 40 minut w 200°C.