Reklama

Popularne warzywo jest trujące? W sezonie jemy je na potęgę

Popularne warzywo trafiło do ścisłej czołówki rankingu najbardziej trujących roślin. Chodzi o szparagi, którymi w sezonie zajadają się Polacy. Dlaczego mogą szkodzić?

Ranking najbardziej trujących roślin jest przygotowywany co roku przez Ogród Botaniczny Wandsbek w Hamburgu. Eksperci tworzą go w oparciu o "toksyczność" danych roślin. U niektórych może wywoływać nie lada zdziwienie - wystarczy wspomnieć, że na czele listy z 2023 roku królowała pietruszka. Dlaczego trafiła do zestawienia? Okazuje się, że oprócz korzystnych dla zdrowia właściwości, ma również te toksyczne.

Więcej na ten temat przeczytacie w naszym artykule Pietruszka jest szkodliwa? W 2023 wygrała ranking najbardziej trujących roślin.

Reklama

To było rok temu, teraz weźmy pod lupę ranking z 2024 roku. Na pierwszym miejscu znalazła się wisteria. Chociaż jest piękną ozdobą ogrodu, nie każdy zdaje sobie sprawę, że ma też swoją ciemniejszą stronę. Zawiera niebezpieczne substancje, które mogą szkodzić.

Zobacz: Wisteria najbardziej trującą rośliną. Znajdziesz ją w co drugim ogródku

Szparagi są trujące? W sezonie jemy je na potęgę

Uwagę przyciąga też miejsce drugie, na którym uplasowały się szparagi lekarskie. Niektórych może to dziwić, bo w końcu w sezonie są w Polsce prawdziwym przysmakiem. Dlaczego zostały uznane za szkodliwe? Miano "toksycznych" zyskały przez tendencję do absorbowania szkodliwych substancji z gleby, w której rosną. Chodzi o pestycydy, metale ciężkie czy chlorany. W większych dawkach mogą być dla naszego zdrowia szkodliwe i mieć negatywny wpływ na nerki, układ oddechowy czy wątrobę.

Szparagi najlepiej kupować w sezonie, od maja do czerwca. Ważne, by pochodziły ze sprawdzonych źródeł, od lokalnych producentów stosujących naturalne metody uprawy. Przy zakupie koniecznie zwróć uwagę na kolor - zielone szparagi powinny mieć intensywną barwę, z kolei białe - bardzo jasną. Końcówki warzywa nie powinny być brązowe i suche. Główki szparagów powinny być domknięte. Szparagi trzeba też odpowiednio przechowywać. Po zakupie wstaw je do szklanki z wodą główkami do dołu, a następnie umieść w lodówce.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparag lekarski to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Naturalnie występuje w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Jako roślina uprawna został rozpowszechniony na całym świecie - jednak największym ośrodkiem "produkcyjnym" są Chiny, Niemcy, Meksyk i Peru.

W sezonie Polacy zajadają się nim na potęgę, jednak szparagi są najbardziej popularne w Niemczech. Nasi zachodni sąsiedzi określają białe szparagi mianem "białego złota". Jak wynika z danych, w 2022 roku statystyczny mieszkaniec zjadł 1,6 kg szparagów.

Pomimo tego, że szparagi trafiły do rankingu najbardziej trujących roślin, to nie można zapominać o cennych dla jego zdrowia właściwości. Szparagi to źródło kwasu foliowego, inuliny i glutationu. Zawierają też witaminy A,B,C,E,K i minerały takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk czy fosfor.

Warto też dodać, że w 100 g szparagów znajduje się tylko 20 kcal, dlatego będą idealnym składnikiem menu w diecie odchudzającej. Warzywo zawiera błonnik pokarmowy i białko, dlatego jest sycące. Szparagi nie dość, że mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, to jeszcze wspierają prawidłową mikroflorę jelitową.

Szparagi zawierają też flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko cukrzycy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nie zawierają tłuszczu, mają niską zawartość sodu.

Szparagi można jeść surowo lub gotować. Wstaw je do pionowego garnka i wlej wodę tak, by główki wystawały ponad powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i szczyptę cukru, Zielone szparagi gotuj ok. 3-4 minut, z kolei białe - ok. 7 minut. Nie gotuj ich zbyt długo - czas gotowania wpływa na ich właściwości.

Zobacz: Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealnie ugotowane szparagi

Szparagi: kto nie powinien jeść

Chociaż szparagi są zdrowe i bogate w cenne właściwości, niektórzy powinni unikać ich spożywania. Ostrożność powinny zachować osoby borykające się z dną moczanową. Szparagi zawierają sporą ilość związków purynowych, które mogą nasilać dolegliwości związane z chorobą. Chodzi o wzrost kwasu moczowego w organizmie. Jedzenie szparagów w swojej diecie powinny też ograniczyć osoby cierpiące na choroby nerek.  

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szparagi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy