Pora na pora
Kuchnia
Ten krewniak cebuli pasuje do sałatek, zapiekanek i zup. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybami.
Najlepsze pory kupisz od lipca do połowy lutego. Delikatniejsze w smaku są części białe, zielone - bardziej aromatyczne.
Warto jest pora! Obniża poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na układ odpornościowy. Jest lekkostrawny, bogaty w witaminy i mikroelementy.
Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte. Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła. Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub ugotowane trzymamy w lodówce maksymalnie dwa dni. Młode pory myjemy starannie pod bieżącą wodą. Przycinamy i układamy w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym na tarce cheddarem (możemy go zastąpić serem tylżyckim) - nie przesadzamy z jego ilością, by nie zagłuszył smaku porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać. Jasnozielone i białe części 3 - 4 porów kroimy w talarki. Podsmażamy (do miękkości) na maśle - na małym ogniu, od czasu do czasu należy je zamieszać. Przyprawiamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy. Podgrzewamy 250 ml śmietany do sosów (typu cremfine), dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, mieszamy, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy. Por lubi się z drobiem, jajkami, większością warzyw, makaronem i ryżem, a także z jabłkiem, gruszką, orzechami i serem. Może więc zaskoczysz domowników ciekawą sałatką? Będzie ci potrzebny por, seler, 2 jabłka, rodzynki, orzechy włoskie i jogurt grecki. Pokrój warzywa w cienkie paseczki, dodaj rodzynki i orzechy. Polej jogurtem, przypraw i delikatnie wymieszaj. Podawaj w towarzystwie tostów.Por to warzywo uniwersalne i dobrze będzie smakował też z piekarnika. Przykryj go ciastem francuskim, półkruchym lub naleśnikowym. Egzamin śpiewająco zda sam albo z pomocą łososia, schabu czy kurczaka. Pora pokrój w półplasterki i gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z fetą i dopraw pieprzem. Wyłóż masę na połowę ciasta francuskiego, drugą nakryj farsz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz do zrumienienia ciasta ok. 20 minut. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym. Delikatna, wykwintna i prosta w przyrządzaniu, rozgrzeje cię w zimowe wieczory. Białe części dwóch dużych porów i jedną cebulę pokrój i duś przez 10 minut na maśle. Dodaj serek topiony i po chwili zalej 4 szklankami rosołu. Duś wszystko jeszcze 20 minut, następnie zmiksuj na jednolitą masę. Do zupy wlej 2 szklanki zimnego mleka z łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Podawaj z grzankami. Smakuje wybornie!