Reklama

Portobello z pomidorkami cherry, mozzarellą i bazylią

Smakowita przekąska z pieczarek nadziewanych we włoskim stylu - z pomidorkami i bazylią. Danie można przyrządzać zarówno latem, na grillu, jak i zimą, zamieniając grill na piekarnik.

Składniki

  • pieczarki portobello
  • 100 g mozzarelli
  • gałązka pomidorków cherry
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Wycinamy i oczyszczamy pieczarki portobello. Smarujemy oliwą w środku kroimy czosnek na plasterki układamy je w pieczarkach. Solimy i pieprzymy. 

Rozdrobnione kawałki mozzarelli kładziemy na wierzch, znów skrapiamy oliwą. 

Całość układamy w naczyniu żaroodpornym razem z gałązkami pomidorów i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Jak widzimy, że mozzarella zaczyna się delikatnie topić, a skórki w pomidorach pękają, wyciągamy z piekarnika. 

Układamy pieczarki i pomidorki na talerzu, polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami bazylii. 

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy