Portobello z pomidorkami cherry, mozzarellą i bazylią
Smakowita przekąska z pieczarek nadziewanych we włoskim stylu - z pomidorkami i bazylią. Danie można przyrządzać zarówno latem, na grillu, jak i zimą, zamieniając grill na piekarnik.
Sposób przygotowania:
Wycinamy i oczyszczamy pieczarki portobello. Smarujemy oliwą w środku kroimy czosnek na plasterki układamy je w pieczarkach. Solimy i pieprzymy.
Rozdrobnione kawałki mozzarelli kładziemy na wierzch, znów skrapiamy oliwą.
Całość układamy w naczyniu żaroodpornym razem z gałązkami pomidorów i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Jak widzimy, że mozzarella zaczyna się delikatnie topić, a skórki w pomidorach pękają, wyciągamy z piekarnika.
Układamy pieczarki i pomidorki na talerzu, polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami bazylii.