Porzeczkowa tarta
Porzeczki pojawiają się na krzaczkach na krótko i tylko raz w roku. Wykorzystaj ten czas!
Sposób przygotowania:1. Składniki na spód szybko zagnieć, a następnie uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. Porzeczki przebierz, oczyść i umyj. Formę do tarty wysmaruj masłem, a następnie wysyp 2 łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkuj i wylep nim brzegi tarty i spód. Nakłuj go widelcem (dzięki temu nie będzie podnosił się w trakcie pieczenia).
3. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Na spód wysyp 1 łyżkę bułki tartej, a następnie wyłóż owoce. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżymi owocami. Możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: