Porzeczkowa tarta
Porzeczki pojawiają się na krzaczkach na krótko i tylko raz w roku. Wykorzystaj ten czas!

Składniki
na spód
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 4 łyżki wody
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
na owocowy farsz
- 400 g porzeczek (różne kolory)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowe
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- 3 łyżki bułki tartej
- garść owoców do dekoracji
Sposób przygotowania:1. Składniki na spód szybko zagnieć, a następnie uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. Porzeczki przebierz, oczyść i umyj. Formę do tarty wysmaruj masłem, a następnie wysyp 2 łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkuj i wylep nim brzegi tarty i spód. Nakłuj go widelcem (dzięki temu nie będzie podnosił się w trakcie pieczenia).
3. Porzeczki wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Na spód wysyp 1 łyżkę bułki tartej, a następnie wyłóż owoce. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj świeżymi owocami. Możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: