Reklama

Potrawka w cebuli

Pomysł na letni obiad.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 600 g filetu z indyka
  • 1/4 litra białego wina
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 średnie cebule
  • 250 g marchewki
  • 2 łyżki oleju D sól D pieprz
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/2 torebki mrożonego zielonego groszku (150 g)
  • 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
  • natka do dekoracji

Filet z indyka pokroić w kostkę, włożyć do miski. Polać białym winem wymieszanym z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebule obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć środki i posiekać je.

Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę zeszklić na oleju. Dołożyć mięso, doprawić solą i pieprzem. Podlać marynatą. Dusić pod przykryciem 40 minut.

Po 30 minutach dodać śmietanę, marchewkę i groszek.

Wydrążone cebule gotować 15 minut w lekko posolonej wodzie.

Reklama

Potrawkę z indyka zagęścić zasmażką błyskawiczną i jeszcze raz przyprawić. Cebule napełnić przygotowaną potrawką. Udekorować natką pietruszki.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy