Reklama

Potrawka z indyka w stylu włoskim

Lekki obiad.

Składniki na 4 porcje: 60 dag filetu z piersi indyka, 3 dymki,, 30 dag ryżu, sól, 1 pęczek trybuli, 3 gałązki natki pietruszki, 20 dag pieczarek, 3 łyżki oleju, pieprz, 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżka mąki, 12,5 dag śmietany kremówki, 400 ml bulionu drobiowego, trochę soku z cytryny, cytryna, plasterki pieczarek i trybula od dekoracji.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, pociąć w plasterki. Ryż wrzucić na posolony wrzątek. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem.

Reklama

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim mięso. Doprawić solą i pieprzem. Następnie oprószyć curry i mąką. Krótko zasmażyć. Dodać dymki. Podlać bulionem drobiowym i śmietaną. Zagotować. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i - w razie potrzeby - jeszcze raz solą i pieprzem.

Na pozostałym oleju podsmażyć - około 5 minut - pieczarki. Wymieszać z posiekanymi ziołami i ugotowanym ryżem.

Foremki posmarować odrobiną tłuszczu ze smażenia pieczarek. Nałożyć farsz pieczarkowo-ryżowy. Ugnieść łyżką. Wybić na talerze. Podawać z potrawką z indyka. Gotowe danie udekorować cytryną, plasterkami pieczarek oraz listkami trybuli.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy