Prawdziwe węgierskie leczo
1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Paprykę słodką i chili umyć, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w cienkie plasterki. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki.
2. Smalec rozgrzać w szerokim rondlu. Włożyć cebulę, czosnek, paprykę i tymianek. Smażyć na średnim ogniu 15 minut, mieszając. Dodać 2 łyżeczki soli, pieprz, chili, cukier, ocet. Zagotować, trzymać na małym ogniu 15 minut, ciągle mieszając. Odmierzyć 1/3 masy, zblendować, połączyć z pozostałym leczo, jeszcze raz zagotować. Włożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.
Do paprykowego leczo można dodać pomidory i cukinię. Nie należy natomiast dolewać wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie.
Zobacz także: