Prawdziwy nugat
Miód, orzechy i wanilia- jeśli lubisz nugatowe desery, ten przepis jest dla ciebie!
Sposób przygotowania:
1. Białka chłodzimy w lodówce. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy. Ziarna wanilii mielimy lub blendujemy z kilkoma łyżkami cukru.
2. Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier puder.
3. Miód zagotowujemy w rondelku, a następnie dodajemy ubite białka. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
4. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy wanilię. Wrzucamy także orzechy i mieszamy. Masę rozprowadzamy na opłatku na grubość ok. 2 cm i przykrywamy drugim opłatkiem. Obciążamy drewnianą deską do krojenia i zostawiamy na noc do stężenia.
Zobacz także: