Prawdziwy nugat

Miód, orzechy i wanilia- jeśli lubisz nugatowe desery, ten przepis jest dla ciebie!

Chrupiący nugat z andrutami
Chrupiący nugat z andrutami123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 g orzechów laskowych
  • 150 g miodu
  • 400 g cukru pudru
  • 6 białek
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • opakowanie andrutów lub opłatków świątecznych

Sposób przygotowania:

1. Białka chłodzimy w lodówce. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie lekko kruszymy. Ziarna wanilii mielimy lub blendujemy z kilkoma łyżkami cukru.

2. Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier puder.

3. Miód zagotowujemy w rondelku, a następnie dodajemy ubite białka. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kilkanaście minut, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.

4. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy wanilię. Wrzucamy także orzechy i mieszamy. Masę rozprowadzamy na opłatku na grubość ok. 2 cm i przykrywamy drugim opłatkiem. Obciążamy drewnianą deską do krojenia i zostawiamy na noc do stężenia.

Zobacz także:

Prażone orzechy z miodem (gozinaki)Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas