Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać wodę, 2 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, osolić, wlać rozczyn i mieszać drewnianą łyżką. Wlać oliwę, wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy przesmażyć na oliwie, dodać roztarty czosnek, przyprawy do smaku. Płyn odparować, by zgęstniał. Ostudzić. Cebule posiekać w piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 4 porcje.
Ciasto rozwałkować na 4 cienkie placki. Każdy posmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego, obłożyć tuńczykiem, cebulą i kukurydzą, posypać pieprzem i oregano, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C na ok. 10 min, aż boki i spody się zrumienią.
Zobacz także: