Prosta sałatka śledziowa
Śledź i jabłko to świetne połączenie. Jeśli do tego duo dodacie kilka kropel cytryny i inne składniki, powstanie pyszna sałatka.

Składniki
- 5 filetów śledziowych
- sok z połówki cytryny
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 ogórki kiszone
- 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżka oliwy
- szczypta cukru, soli i pieprzu
Filety śledziowe płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ryby w dwu-centymetrowe kawałki, skraplamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na 10 minut.
Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Skórki pozbywamy się także z jabłek, choć te kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy oba składniki ze sobą, skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i odstawiamy na bok na kilka minut.
W czasie marynowania się składników, możemy przygotować sos. Łączymy jogurt i śmietanę, dodajemy oliwę i pieprz.
Po upływie 10 minut łączymy wszystkie produkty w misce, dosypujemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Gotową sałatkę przełóżcie do niewielkich miseczek. Najlepiej smakuje z kromką chleba!
Zobacz także: