Reklama

Prosta sałatka śledziowa

Śledź i jabłko to świetne połączenie. Jeśli do tego duo dodacie kilka kropel cytryny i inne składniki, powstanie pyszna sałatka.

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • sok z połówki cytryny
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 3 ogórki kiszone
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru, soli i pieprzu

Filety śledziowe płuczemy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ryby w dwu-centymetrowe kawałki, skraplamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na 10 minut.

Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Skórki pozbywamy się także z jabłek, choć te kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy oba składniki ze sobą, skraplamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i odstawiamy na bok na kilka minut.

W czasie marynowania się składników, możemy przygotować sos. Łączymy jogurt i śmietanę, dodajemy oliwę i pieprz.

Reklama

Po upływie 10 minut łączymy wszystkie produkty w misce, dosypujemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Gotową sałatkę przełóżcie do niewielkich miseczek. Najlepiej smakuje z kromką chleba!

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: śledzie | Sałatka śledziowa | jabłka | kiszone ogórki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy