Reklama

Reklama

Proste kimchi

Ta azjatycka kiszonka obfituje głównie w witaminy z grupy B, minerały, błonnik oraz pożyteczne bakterie.

Składniki główne

  • 2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 litry wody
  • 4-5 łyżek soli morskiej

Składniki dodatkowe

  • 1 marchewka
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na pastę kimchi

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1/2 główki cebuli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili (jeśli lubisz i możesz jeść ostre potrawy)


Sposób przygotowania:

1. Odetnij grube części z kapusty i poszatkuj ją na drobne kawałki. Wrzuć do miski i zalej 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody wymieszanej z solą (powinna przykryć kapustę). Dociśnij talerzykiem i odstaw na godzinę. 

2. Zrób pastę. W 100 ml zimnej wody wymieszaj 1 łyżkę mąki ryżowej i 1 łyżeczkę cukru. Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę, by powstał kleik. Odstaw do przestudzenia.

3. W blenderze zmiksuj czosnek, cebulę, imbir, sos sojowy i kleik. Dodaj przyprawy. Dorzuć startą marchewkę i drobno pokrojony szczypiorek. Zmiksuj. 

Reklama

4. Tą ostrą pastą natrzyj dobrze odciśniętą kapustę (zrób to w rękawiczkach). Włóż ją do słoików i zakręć wieczko. Odstaw na blacie na 2-5 dni – aż zrobi się kwaśna. Potem wstaw ją do lodówki i codziennie podjadaj.

 Czas kiszenia: około 2-5 dni.



Zobacz także:



Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy