Proste kimchi
Ta azjatycka kiszonka obfituje głównie w witaminy z grupy B, minerały, błonnik oraz pożyteczne bakterie.
Składniki
główne
- 2 główki kapusty pekińskiej
- 2 litry wody
- 4-5 łyżek soli morskiej
dodatkowe
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
na pastę kimchi
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
- 1/2 główki cebuli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki papryki ostrej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki chili (jeśli lubisz i możesz jeść ostre potrawy)
Sposób przygotowania:
1. Odetnij grube części z kapusty i poszatkuj ją na drobne kawałki. Wrzuć do miski i zalej 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody wymieszanej z solą (powinna przykryć kapustę). Dociśnij talerzykiem i odstaw na godzinę.
2. Zrób pastę. W 100 ml zimnej wody wymieszaj 1 łyżkę mąki ryżowej i 1 łyżeczkę cukru. Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj chwilę, by powstał kleik. Odstaw do przestudzenia.
3. W blenderze zmiksuj czosnek, cebulę, imbir, sos sojowy i kleik. Dodaj przyprawy. Dorzuć startą marchewkę i drobno pokrojony szczypiorek. Zmiksuj.
4. Tą ostrą pastą natrzyj dobrze odciśniętą kapustę (zrób to w rękawiczkach). Włóż ją do słoików i zakręć wieczko. Odstaw na blacie na 2-5 dni – aż zrobi się kwaśna. Potem wstaw ją do lodówki i codziennie podjadaj.
Czas kiszenia: około 2-5 dni.
Zobacz także: