Prosty i szybki przepis na sos beszamelowy

Sos, który idealnie komponuje się z rybami i w zapiekankach. Polecamy prosty przepis na smakowity beszamel.

Prosty przepis na sos, który zawsze wychodzi doskonały
Prosty przepis na sos, który zawsze wychodzi doskonały123RF/PICSEL
Prosty i szybki przepis na sos beszamelowy (Ipla/Polsat)

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i od czasu do czasu mieszając rózgą podsmażamy na jasno złoty kolor. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor zasmażki dodajemy małymi partiami gorące mleko cały czas intensywnie mieszając. Po dodaniu całego mleka, zmniejszamy ogień i dalej mieszamy do całkowitego zgęstnienia sosu, około 5 minut. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Słynny sos gotowy!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?