Reklama

Proteinowy sernik ciasteczkowo-orzechowy

Kremowy sernik z odżywką białkową o smaku ciasteczek. Spójrzcie tylko na tę aksamitną polewę – czyż nie wygląda jak słodki kajmak z puszki? Tymczasem to polewa z masła orzechowego i miodu. Wypiek godny polecenia!

Składniki na spód daktylowo-owsiany

  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g masła orzechowego
  • 40 g oleju kokosowego, stopionego
  • 100 g daktyli bez pestek
  • + wrzątek do zalania
  • 50 ml mleka

Składniki na masę serową

  • 800 g twarogu sernikowego, mielonego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • bez cukru (40 g)
  • 100 g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
  • 100 g miodu

Składniki na polewę orzechową

  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g płynnego miodu
  • 2 łyżki mleka

Składniki dodatkowe

  • 80 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Spód: słonecznik zemleć na proszek, np. w młynku do kawy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao na stolnicę. Dodać zmielony słonecznik, pokrojone w plasterki masło oraz żółtko (białka zostawiamy do masy serowej). Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm (wykładamy tylko dno). Tak przygotowany spód sernika schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, a następnie podpiec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć i wystudzić. 

Reklama

Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło stopić, przestudzić. W dużej misce krótko miksować 4 jajka oraz 2 białka. Dodać zmielony twaróg, cukier, mleko, proszek budyniowy oraz przestudzone masło. Całość krótko miksować, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na wystudzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 60 minut lub chwilę dłużej, aż sernik delikatnie wyrośnie, będzie ścięty i galaretkowaty z wierzchu (polecam piec w kąpieli wodnej). Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić sernik jeszcze na 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu schłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc). 

Karmelizowany słonecznik: słonecznik przesypać na suchą gorącą patelnię. Podgrzewać. Gdy zacznie się rumienić, dodać do niego masło oraz cukier i mieszać, aż do lekkiego skarmelizowania (potrwa to kilka minut). Tak przygotowany słonecznik przesypać z patelni na talerz i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokruszyć w dłoniach.  

Przepis pochodzi z książki "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" autorstwa Justyny Dragan.

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy