Proziaki z ziołowym twarożkiem
Proziaki to bułeczki sodowe charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej. Z ziołowym twarożkiem będą wyśmienitym pomysłem na śniadanie.

Składniki
na placki
- 250 g mąki pszennej
- 1 garść mąki żytniej
- 1 szklanka kefiru
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3/4 łyżeczki sody
na twaróg
- 300 g twarogu półtłustego
- 150 ml śmietany 18%
- ząbek czosnku
- cytryna
- majeranek
- szczypiorek
- tymianek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto w mikserze. W razie, gdy będzie zbyt mokre, podsypujemy mąką. Następnie zostawiamy w misce na ok. 15 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie z ciasta uformujemy okrągłe, płaskie placki i smażymy z obu stron, na rozgrzanej, suchej patelni ok.3-4 min. Podajemy gorące z twarożkiem. Twaróg łączymy ze śmietanką i posiekanymi ziołami i czosnkiem. Doprawiamy i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego!