Reklama

Proziaki z ziołowym twarożkiem

Proziaki to bułeczki sodowe charakterystyczne dla kuchni irlandzkiej. Z ziołowym twarożkiem będą wyśmienitym pomysłem na śniadanie.

Składniki na placki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 garść mąki żytniej
  • 1 szklanka kefiru
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 3/4 łyżeczki sody

Składniki na twaróg

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 150 ml śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • cytryna
  • majeranek
  • szczypiorek
  • tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto w mikserze. W razie, gdy będzie zbyt mokre, podsypujemy mąką. Następnie zostawiamy w misce na ok. 15 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie z ciasta uformujemy okrągłe, płaskie placki i smażymy z obu stron, na rozgrzanej, suchej patelni ok.3-4 min. Podajemy gorące z twarożkiem. Twaróg łączymy ze śmietanką i posiekanymi ziołami i czosnkiem. Doprawiamy i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy