Przecier pomidorowy z 3 prostych składników

Aby przecier miał bardziej urozmaicony smak, dodaj do niego czosnku lub bazylii
Aby przecier miał bardziej urozmaicony smak, dodaj do niego czosnku lub bazylii123RF/PICSEL

Składniki

  • pomidory
  • sól
  • woda
1 min

Przygotowanie:

1. Przygotuj przecier: dojrzałe czerwone pomidory (w dowolnej ilości) umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wody i rozgotuj. Potem przetrzyj je przez gęste sitko i posól do smaku. Przecier podgrzej do zagotowania.

2. Dojrzałe, twarde, niezbyt duże pomidory ułóż ciasno w wyparzonych słojach i zalej gorącym przecierem (pomidory wraz z przecierem powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoika). 

3. Pasteryzuj przez 30-40 minut, w zależności od wielkości słoików. Szczelnie zamknij.  
Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl