Przekładana mimoza z nutką pomarańczy i likieru
Bez tortu nie może odbyć się żadna ważna uroczystość. Dołóż starań, by wyglądał właśnie tak okazale i smakował wyśmienicie.
Składniki
na biszkopt
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 krople żółtego barwnika
na krem
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 450 ml mleka
- łyżeczka pasty z wanilii
- 50 g mąki pszennej
na poncz
- 1/4 szklanki likieru pomarańczowego i soku z pomarańczy
dodatkowe
- 250 ml śmietany kremówki wymieszanej z 2 łyżeczkami cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij. Mieszając, dodaj cukier, żółtka i barwnik. Wsyp obie mąki i wymieszaj. Ciasto wyłóż do 2 tortownic i piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone przekrój w poprzek. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i wytnij kształt kopuły. Każdy nasącz ponczem. Skrawki i czwarty blat pokrój w kostkę.
2. Żółtka i cukier utrzyj, dodaj 50 ml mleka, mąkę i pastę z wanilii. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlej masę żółtkową. Wystudź i schłodź w lodówce.
3. Pierwszy blat ułóż na paterze i posmaruj połową masy oraz 1/3 kremu. Przykryj kolejnym, na który wyłóż resztę śmietany i połowę pozostałego kremu. Na wierzchu ułóż ostatni blat. Cały tort posmaruj resztą kremu budyniowego i przyklej do niego kosteczki biszkoptu. Schłodź.
Zobacz także: