Przepis na wegetariański pasztet z cukinii. Jego przygotowanie zajmie 30 minut
Pasztet z cukinii bez dodatku mięsa jest idealny dla osób, które stosują dietę wegetariańską, ale i dla tych, którym znudziły się klasyczne dania. Przygotowanie go zajmie zaledwie 30 minut.
Sposób przygotowania pasztetu z cukinii:
- Warzywa umyć i osuszyć.
- Cukinię przyciąć na końcach, a następnie zetrzeć na grubych oczkach.
- Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach.
- Całość umieścić w misce dodać 2 łyżeczki soli. Odstawić do czasu aż cukinia puści sok.
- Odcedzić przez sito tak, aby została niewielka ilość soków.
- Dodać startą marchewkę i resztę składników.
- Doprawić przyprawami i dokładnie wyrobić.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza.
- Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać łyżką.
- Piec bez przykrycia przez ponad godzinę w zależności od piekarnika.
Zobacz także: