Przetwory z ogórków
Sprawdzone przepisy na przetwory z ogórków.
Składniki: 2 kg małych twardych ogórków, 1 1/2 łyżki nasion kopru, 5-7 ząbków czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni, kilka ziarenek pieprzu, 4 szklanki przegotowanej wody, 6 dag soli.
Przygotowanie: Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku i liśćmi czarnej porzeczki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodzie.
Składniki: 2 kg ogórków, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 cebula, 2 marchewki, natka selera, 3/4 szklanki cukru, 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10%, łyżeczka soli.
Przygotowanie: Ogórki umyj i osuszone, następnie pokrój na ćwiartki i ciasno ułóż w słoiku. Cebulę i marchew pokrój w krążki. Do każdego słoika włóż po trochu marchwi, cebuli, liścia selera, ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.
Gotujemy wodę z cukrem, solą i octem a następnie zalewamy nią ogórki. Pasteryzujemy kilka minut.
Składniki: 2 kg ogórków, 2 cebule. Zalewa: 4 szklanki wody, 1/3 szklanki octu 10%, 1 łyżka soli, 5 łyżek cukru, kilka ziaren pieprzu.
Składniki na zalewę zagotuj i ostudź.
Ogórki umyj, obierz i pokrój jak na mizerię, ciasno układając w słoikach. Zalej zalewą. Na wierzchu każdego słoika połóż kilka ziaren pieprzu. Pasteryzować 10 min.
Przygotowanie: