Przetwory z truskawek
Cudowne, pachnące, jędrniutkie, tylko w Polsce takie wspaniałe! O czym mowa? Oczywiście, o truskawkach!
Ten rok jest w nie wyjątkowo obfity, więc - polecam z całego serca! Idziemy na targ z wiadrem, a potem - pakujemy do słoików, według ulubionego przepisu.
A poza tym zjadamy, ile wlezie.
Najprostszy, ale też bardzo efektowny deser świata, to wymieszać truskawki w pucharku z pokruszonymi bezikami, ozdobić listkiem mięty, i - gotowe!
Zapomniani goście już na schodach, a ja, szast-prast i jest deser. Mam dla Was pewną poradę. Jeśli na dwóch straganach widzicie truskawki drobne i czerwone, a po sąsiedzku - duże, dorodne, błyszczące i jakby jaśniejsze, bez wahania bierzcie te pierwsze. Są po prostu lepsze.
A te niezwykle rzadkie, ale wyjątkowo dobre na przetwory truskawki kaszubskie, to już w ogóle są malusieńkie, prawie jak poziomki - a przebijają aromatem inne odmiany...
Warto się też przyjrzeć, czy po truskawce zasuwa jakiś maleńki robaczek, jakaś mrówka czy muszka. One nie kierują się wyglądem i wiedzą, co dobre. Dziwnym trafem, na tych wielkich, hiszpańskich robaczka nie uświadczysz.
Magda Gessler