Przysmak Ludwika: Drobiowa wątróbka z cebulką i jabłkiem
Ludwik z serialu Rodzinka.pl poleca!
Boska rada:
Podczas smażenia wątróbka bardzo mocno strzela. Uważajmy, żeby się nie poparzyć. Ewentualnie przykryjmy delikatnie patelnię pokrywką z dziurkami, a jeśli takiej nie mamy, użyjmy na przykład durszlaka. Nie smażymy wątróbki zbyt długo, ponieważ będzie sucha.
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z żyłek i błon, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Dymkę kroimy w piórka. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i ogonki, a potem kroimy w kawałki. Mąkę mieszamy z papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy wątróbkę z mleka i płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni mocno rozgrzewamy połowę masła i olej. Obtaczamy wątróbkę w mące z przyprawami i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy na talerz. Myjemy i osuszamy patelnię (lub używamy innej). Rozgrzewamy i wsypujemy cukier. Gdy zbrązowieje, dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i smażymy około 3 minut, aby delikatnie zmiękły. Przekładamy podsmażone jabłka do wątróbki, a na patelnię wykładamy resztę masła, aby zeszklić cebulkę. Dodajemy wątróbkę i jabłka i na średnim ogniu smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec posypujemy szczypiorkiem oraz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"