Składniki:
6 pstrągów
sok i skórka starta z cytryny
30 g płatków migdałowych
łyżka masła
łyżka oliwy
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Pstrągi spraw, umyj i natrzyj solą. Posyp skórką startą z cytryny i skrop sokiem na zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na godzinę do lodówki.
Następnie ryby posmaruj masłem i ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Gdy będą rumiane, oprósz je pieprzem i posyp płatkami migdałowymi.
Zapiekaj jeszcze 5 minut. Na półmisku udekoruj natką pietruszki.
Czas przygotowania: 30 minut + godzina chłodzenia
Przepis dla 6 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy wigilijne"