Pszenne placuszki z cukinią i śliwką
Prosty przepis na smakowite i sycące placuszki pszenne.

Składniki
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- 30 ml oliwy
- 1 łyżka sezamu
- 1 cukinia
- 1 mała cykoria
- 2 śliwki/brzoskwinie
- 120 g mozzarelli
- bazylia
Sposób przygotowania:
W misce łączymy: mąkę, jogurt, sodę oraz sól. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji przez około 6 minut. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta odrywamy małe kulki i wałkujemy na podłużne placuszki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy placek kładziemy pokrojoną w plastry cukinię i śliwki, porwane listki cykorii oraz kawałki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach C, bądź do zarumienienia. Gotowe placki posypujemy uprażonym sezamem. Smacznego!