Reklama

Pszenne placuszki z cukinią i śliwką

Prosty przepis na smakowite i sycące placuszki pszenne.

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cukinia
  • 1 mała cykoria
  • 2 śliwki/brzoskwinie
  • 120 g mozzarelli
  • bazylia

Sposób przygotowania:

W misce łączymy: mąkę, jogurt, sodę oraz sól. Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji przez około 6 minut. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta odrywamy małe kulki i wałkujemy na podłużne placuszki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy placek kładziemy pokrojoną w plastry cukinię i śliwki, porwane listki cykorii oraz kawałki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 17 minut w 190 stopniach C, bądź do zarumienienia. Gotowe placki posypujemy uprażonym sezamem. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy