Ptysie z lodami i czekoladą
Pyszny deser.

Składniki
na 22 sztuki:
- 95 g masła
- 125 g mąki tortowej
- 10 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 400–500 ml lodów z dodatkiem prawdziwej wanilii
- 30 ml mleka
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, wrzucamy masło, cukier i sól. Zagotowujemy, mieszając, aby składniki się rozpuściły. Powoli dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy nieduże kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 20-25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę (gorzką lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia na kilka minut. Kiedy czekolada będzie już twarda, do dolnej części ciastka nakładamy porcję lodów i przykrywamy częścią z polewą czekoladową. Od razu podajemy, aby lody się nie rozpuściły.
Jeśli chcemy przechować deser, przekładamy ptysie do pudełka i wkładamy do zamrażalnika.
Zobacz także: