Ptysie z musem pieczarkowym
To znakomite danie na przyjęcie. Ptysie możesz upiec poprzedniego dnia, a napełnić musem tuż przed podaniem.
Składniki
Ciasto
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- 7 dag masła
- 2 łyżki parmezanu
Mus
- 20 dag pieczarek
- 10 dag kremowego serka
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
1. Zagotować w rondlu pół szklanki wody z masłem, zestawić garnek z ognia i dodać mąkę ze szczyptą soli. Mieszać na gładką masę. Przestudzić, dodać jajka i wciąż mieszać, by była bez grudek. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.
2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasto po łyżce. Piec 20 min w temp. 200°C, zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze 10 min. Po wystygnięciu przeciąć na pół.
3. Pieczarki pokroić, usmażyć na oleju, wystudzić. Dodać ser, śmietanę, zmiksować, doprawić do smaku. Masą nadziać ptysie.