Reklama

Ptysie z musem pieczarkowym

To znakomite danie na przyjęcie. Ptysie możesz upiec poprzedniego dnia, a napełnić musem tuż przed podaniem.

Składniki Ciasto

  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • 7 dag masła
  • 2 łyżki parmezanu

Składniki Mus

  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag kremowego serka
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

1. Zagotować w rondlu pół szklanki wody z masłem, zestawić garnek z ognia i dodać mąkę ze szczyptą soli. Mieszać na gładką masę. Przestudzić, dodać jajka i wciąż mieszać, by była bez grudek. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.

2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasto po łyżce. Piec 20 min w temp. 200°C, zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze 10 min. Po wystygnięciu przeciąć na pół.

3. Pieczarki pokroić, usmażyć na oleju, wystudzić. Dodać ser, śmietanę, zmiksować, doprawić do smaku. Masą nadziać ptysie.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy