Reklama

Pudding czekoladowo-daktylowy

Zamiast orzechów pekan użyjmy włoskich lub migdałów.

Składniki

  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów pekan
  • 250 g masła
  • 5 łyżek słodkiego czerwonego wina
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 3 jaja
  • 350 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • łyżka kakao
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • esencja waniliowa
  • opakowanie cukru waniliowego

 1. Daktyle przekładamy do rondelka, zalewamy winem i 100 ml wody. Gotujemy kilka minut, mieszając. Powstałą masę miksujemy.

2. 200 g czekolady rozpuszczamy z 200 g masła, studzimy.

3. Jaja ucieramy z 200 g cukru, cukrem waniliowym na puszystą masę. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i masłem.

4. Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy z daktylami, łyżeczką esencji waniliowej i masą czekoladową. Białka ubijamy na pianę i łączymy z ciastem. Blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160ºC. 

Reklama

5. 50 g masła, 150 g cukru i 75 g czekolady rozpuszczamy w rondelku. Pudding nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem i powoli zalewamy 3/4 czekoladowej polewy. Pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto kroimy na porcje, polewamy pozostałą polewą czekoladową i posypujemy orzechami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy