Pudding czekoladowo-daktylowy
Zamiast orzechów pekan użyjmy włoskich lub migdałów.
1. Daktyle przekładamy do rondelka, zalewamy winem i 100 ml wody. Gotujemy kilka minut, mieszając. Powstałą masę miksujemy.
2. 200 g czekolady rozpuszczamy z 200 g masła, studzimy.
3. Jaja ucieramy z 200 g cukru, cukrem waniliowym na puszystą masę. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i masłem.
4. Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy z daktylami, łyżeczką esencji waniliowej i masą czekoladową. Białka ubijamy na pianę i łączymy z ciastem. Blachę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160ºC.
5. 50 g masła, 150 g cukru i 75 g czekolady rozpuszczamy w rondelku. Pudding nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem i powoli zalewamy 3/4 czekoladowej polewy. Pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto kroimy na porcje, polewamy pozostałą polewą czekoladową i posypujemy orzechami.