Pulpeciki po azjatycku
Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Nie tylko dodaje smaku potrawom, także rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe.

Składniki
- czerwona cebula
- 2 dymki (tylko cebulki)
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- 50 dag mielonego mięsa z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- bułka tarta (potrzebna do zagęszczenia masy)
- sól i pieprz
- 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:1. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, dymką, startym imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Do masy wlej 2 łyżki sosu sojowego i oleju sezamowego, wsyp dwie łyżki cukru i 2 garści bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Z masy uformuj niewielkie kulki i odłóż je na kwadrans. Lekko spłaszcz ręką pulpety i usmaż je z obydwu stron na rozgrzanej oliwie. Podawaj z surówką warzywną.Zobacz także: