Pulpeciki z brukselką
Pomysł na łatwy w przygotowaniu obiad na weekend.
Składniki
- 2 szklanki bulionu cielęcego
- 30 dag łopatki
- 2 łyżki ryżu
- marchewka
- pietruszka
- jajko
- cebula
- 30 dag brukselki
- papryka
- pomidor
- cytryna
- po garści posiekanej natki pietruszki i koperku
- olej
- sól i pieprz
- l bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij. Przełóż do garnka.
2. Mięso zmiel, dodaj ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz połowę porcji natki i koperku. Dopraw solą, pieprzem i uformuj kulki. Podsmaż je na oleju.
3. Zarumienione klopsiki wrzuć do cebuli. Wlej bulion i dodaj startą marchewkę oraz pietruszkę. Podgotuj i dorzuć brukselkę oraz kawałki papryki i pomidora. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Zakwaś sokiem z cytryny. Na końcu dodaj pozostałą część natki pietruszki i koperku. Dopraw do smaku.
Zobacz także: