Reklama

Pulpeciki z brukselką

Pomysł na łatwy w przygotowaniu obiad na weekend.

Składniki

  • 2 szklanki bulionu cielęcego
  • 30 dag łopatki
  • 2 łyżki ryżu
  • marchewka
  • pietruszka
  • jajko
  • cebula
  • 30 dag brukselki
  • papryka
  • pomidor
  • cytryna
  • po garści posiekanej natki pietruszki i koperku
  • olej
  • sól i pieprz
  • l bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij. Przełóż do garnka. 

2. Mięso zmiel, dodaj ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz połowę porcji natki i koperku. Dopraw solą, pieprzem i uformuj kulki. Podsmaż je na oleju. 

3. Zarumienione klopsiki wrzuć do cebuli. Wlej bulion i dodaj startą marchewkę oraz pietruszkę. Podgotuj i dorzuć brukselkę oraz kawałki papryki i pomidora. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Zakwaś sokiem z cytryny. Na końcu dodaj pozostałą część natki pietruszki i koperku. Dopraw do smaku.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy