Pulpeciki z żółtym serem

Nie masz pomysłu na obiad? Możesz zrobić pulpeciki z serem, na pewno ci zasmakują.

Pulpety będą lepsze, jeśli do masy dodasz pokrojony żółty ser albo usmażone plasterki pieczarek.
Pulpety będą lepsze, jeśli do masy dodasz pokrojony żółty ser albo usmażone plasterki pieczarek.123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 torebki ryżu o okrągłych ziarnach
  • 25 dag żółtego sera w kawałku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka chudego mleka
  • 1 dymka
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
35 min
4

Przygotowanie:

1. Ryż opłukać, ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. 

2. Ser zetrzeć na grubej tarce, 1/5 odłożyć. Bulion i mleko wymieszać, podgrzać, wsypać większą część sera i mieszać, aż ser się stopi. Zagęścić łyżeczką mąki. 

3. Dymkę oczyścić, pokroić w pierścionki, łyżkę odłożyć. Ryż przełożyć do miski, wymieszać z jajkami, serem, dymką i pozostałą mąką. Doprawić solą i pieprzem. 

4. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy formować kotlety. Smażyć partiami na średnim ogniu po osiem minut z każdej strony. Podawać gorące, posypane odłożonymi serem i dymką.

Zobacz także:

Botox na włosyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?