Pulpeciki z żółtym serem
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz zrobić pulpeciki z serem, na pewno ci zasmakują.

Składniki
- 2 torebki ryżu o okrągłych ziarnach
- 25 dag żółtego sera w kawałku
- 3 jajka
- 1 szklanka chudego mleka
- 1 dymka
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
35 min
4
Przygotowanie:
1. Ryż opłukać, ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
2. Ser zetrzeć na grubej tarce, 1/5 odłożyć. Bulion i mleko wymieszać, podgrzać, wsypać większą część sera i mieszać, aż ser się stopi. Zagęścić łyżeczką mąki.
3. Dymkę oczyścić, pokroić w pierścionki, łyżkę odłożyć. Ryż przełożyć do miski, wymieszać z jajkami, serem, dymką i pozostałą mąką. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy formować kotlety. Smażyć partiami na średnim ogniu po osiem minut z każdej strony. Podawać gorące, posypane odłożonymi serem i dymką.
Zobacz także: