Pulpety drobiowe w warzywnym sosie
Składniki
- 800 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 duża cebula
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 2 marchewki
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 duża pietruszka
- 2-3 szklanki rosołu
- olej
- posiekana natka
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namocz w mleku.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oleju.
3.W misce połącz mięso, odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulę i przyprawy. Wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż ze wszystkich stron na oleju.
4. Przełóż pulpety do garnka.
5. Obierz pietruszkę i marchew, pokrój w kostkę.
6. Oczyść paprykę, pokrój. Warzywa wraz z dynią obsmaż na tłuszczu po pulpetach.
7. Dodaj je do pulpetów i zalej rosołem. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Potrawę posyp natką pietruszki.
Zobacz również: