Pulpety jaglane w sosie pomidorowym
Z aromatycznymi przyprawami.
Kaszę jaglaną opłucz na sitku, aby usunąć goryczkę, i ugotuj do miękkości (w proporcji 2:1, czyli dwie objętości wody i jedna kaszy). Piekarnik nagrzej do 200°C. Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formuj z niej kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz pulpety przez 25-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
Dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki i bazylii. Duś całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dorzuć czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem.
Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska"
Zobacz także inne przepisy: