Pulpety jaglane w sosie pomidorowym
Aktualizacja
Z aromatycznymi przyprawami.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3/4 średniego słoika suszonych pomidoroów w oleju
- 1 szklanka ziaren słonecznika zmielonych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych zmielonych
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej mielonej papryki
- kilka łyżeczek oleju ze słoika z pomidorów (może być olej pozostały po pomidorach)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki listków bazylii drobno posiekanych
na sos
- 5 pomidorów bez skorki pokrojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- kilka listków bazylii
Pulpety jaglane w sosie pomidorowym - wykonanie:
Kaszę jaglaną opłucz na sitku, aby usunąć goryczkę, i ugotuj do miękkości (w proporcji 2:1, czyli dwie objętości wody i jedna kaszy). Piekarnik nagrzej do 200°C. Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formuj z niej kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz pulpety przez 25-30 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
Dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki i bazylii. Duś całość pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dorzuć czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem.
Zobacz także inne przepisy: