Reklama

Pulpety w pomidorach

Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do każdego pulpeta włóż orzech włoski i starannie zlep – świetnie smakuje.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 80 dag mielonej wołowiny
  • 50 dag pomidorów z puszki
  • 5-6 marchewek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • po 3 gałązki tymianku i natki pietruszki
  • sól, pieprz, oregano, liść laurowy

1. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy zrobić 16 pulpetów, wstawić do  lodówki na 30 min.

2. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę  i czosnek posiekać.

3. Klopsy usmażyć na oleju, po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na tej  samej patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, liść laurowy, ocet, przyprawy, dusić razem 10 minut. Włożyć klopsy, marchew, bulion, posiekane oregano i natkę, dusić 15 minut  (do miękkości marchwi).  Udekorować tymiankiem.

Reklama



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy