Pulpety w pomidorach
Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do każdego pulpeta włóż orzech włoski i starannie zlep – świetnie smakuje.
1. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy zrobić 16 pulpetów, wstawić do lodówki na 30 min.
2. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
3. Klopsy usmażyć na oleju, po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, liść laurowy, ocet, przyprawy, dusić razem 10 minut. Włożyć klopsy, marchew, bulion, posiekane oregano i natkę, dusić 15 minut (do miękkości marchwi). Udekorować tymiankiem.