Pulpety w pomidorach
Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do każdego pulpeta włóż orzech włoski i starannie zlep – świetnie smakuje.
Składniki
- 80 dag mielonej wołowiny
- 50 dag pomidorów z puszki
- 5-6 marchewek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kromka chleba tostowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- po 3 gałązki tymianku i natki pietruszki
- sól, pieprz, oregano, liść laurowy
4
1. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekanym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy zrobić 16 pulpetów, wstawić do lodówki na 30 min.
2. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
3. Klopsy usmażyć na oleju, po 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory z zalewą, liść laurowy, ocet, przyprawy, dusić razem 10 minut. Włożyć klopsy, marchew, bulion, posiekane oregano i natkę, dusić 15 minut (do miękkości marchwi). Udekorować tymiankiem.