Pulpety z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
- 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 5 listków czosnku niedźwiedziego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 l soku pomidorowego
- 2 jajka
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- pieprz ziołowy
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Umyj listki czosnku niedźwiedziego. Trzy z nich zblenduj z jajkami i posiekaną cebulą. Dodaj mięso mielone. Wsyp dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki mielonej i pieprzu ziołowego. Dodaj trochę bułki tartej. Wyrób jednolitą masę.
Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące. Rozgrzej olej i obsmaż pulpety ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone pomidory. Podsmażaj wszystko przez około 10 minut, a następnie wlej wino. Duś potrawę około kwadransa, aż odparuje płyn. Przełóż wszystko do rondla i wlej sok pomidorowy. Zmniejsz ogień i duś jeszcze około pół godziny.
Umyj natkę pietruszki. Osusz i posiekaj razem z dwoma listkami czosnku niedźwiedziego. Oprósz je odrobiną soli.
Gdy pulpety będą gotowe, dopraw je odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posyp zieleniną.
Do tej potrawy doskonale pasuje dziki ryż albo chrupiąca bagietka. Warto ją podać z ulubioną surówką.
Zobacz także: