Purée ziemniaczane

Domowe purée ziemniaczane jest naprawdę bardzo proste do zrobienia.

Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • zielona pietrzuszka
  • ewentualnie: cebula i boczek

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i gotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Rozgnieć je w garnku za pomocą specjalnego tłuczka do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę

W międzyczasie dodaj roztopione masło i śmietanę. Pod koniec przypraw solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałką muszkatołową.

Możesz też podsmażyć drobno pokrojony boczek z cebulką i na koniec wymieszać go z masą ziemniaczaną. Wzbogaci smak purée.

Gotowe purée podawaj na gorąco, posypane pietruszką lub koperkiem.

Zobacz także:

Proziaki z ziołowym twarożkiem (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas