Purée ziemniaczane
Domowe purée ziemniaczane jest naprawdę bardzo proste do zrobienia.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 100 ml gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- zielona pietrzuszka
- ewentualnie: cebula i boczek
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i gotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
Rozgnieć je w garnku za pomocą specjalnego tłuczka do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę
W międzyczasie dodaj roztopione masło i śmietanę. Pod koniec przypraw solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Możesz też podsmażyć drobno pokrojony boczek z cebulką i na koniec wymieszać go z masą ziemniaczaną. Wzbogaci smak purée.
Gotowe purée podawaj na gorąco, posypane pietruszką lub koperkiem.
Zobacz także: