Puszysta domowa chałka
Śniadanie na słodko i gorąca kawa? Dlaczego nie! Polecamy przepis na domową chałkę.
Sposób przygotowania:
1. W lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdżowy rozczyn. Dosypujemy pozostały cukier i wyrabiamy ciasto, powoli dolewając rozpuszczone i przestudzone masło. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny.
2. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą jeszcze na cztery. Formujemy wałeczki długości ok. 30 cm. Zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy. Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywamy ściereczką. Po 30 minutach smarujemy żółtkiem i pieczemy ok. 45 minut w 170°C.
Zobacz także: