Puszysta pianka z jagodową polewą
Masło ucieramy z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy jaja, by połączyły się z masą. Mąkę kukurydzianą dodajemy do mleka, mieszamy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
Do twarogu dodajemy masło utarte z cukrem i jajami, mleko z mąką i bitą śmietanę, szczyptę soli, miksujemy na gładką masę. Blachę o wymiarach 23,5x31 centymetra smarujemy masłem. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Blachę wstawiamy do większego naczynia, które napełniamy wodą i wkładamy do piekarnika. Sernik pieczemy 60-70 minut w 175ºC. Studzimy w blasze, a następnie delikatnie wyjmujemy.
Jagody płuczemy, przekładamy na sitko i odstawiamy do odcedzenia. Do dużego rondla przekładamy dżem i podgrzewamy. Dodajemy jagody, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut, studzimy.
Sernik kroimy na kawałki o wymiarach 4x12 centymetrów. Przekładamy na talerz. Na każdą porcję wykładamy jagodową polewę. Ciastka wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, by się schłodziły.
Zobacz także: