Mąkę, łyżkę śmietany, jajko, proszek do pieczenia i 5 łyżek masła dokładnie połącz i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do formy, oblepiając również jej brzegi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Pora umyj i pokrój w grube talarki.
Na patelni rozgrzej olej z resztą masła. Wrzuć por i cały czas mieszając, zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość przykryj i duś na małym ogniu kilka minut. Po czym wyłóż na podpieczony spód.
W tym czasie pozostałe jajka, dokładnie rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą zalej farsz i obficie posyp serem.
Tartę ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Danie podawaj na ciepło polane sosem śmietanowo-czosnkowym.