Reklama

Puszysta tarta

Zaskocz pomysłem.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • duży por
  • 3 łyżki oleju
  • 7 łyżek masła
  • ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Mąkę, łyżkę śmietany, jajko, proszek do pieczenia i 5 łyżek masła dokładnie połącz i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do formy, oblepiając również jej brzegi.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Pora umyj i pokrój w grube talarki.

Na patelni rozgrzej olej z resztą masła. Wrzuć por i cały czas mieszając, zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość przykryj i duś na małym ogniu kilka minut. Po czym wyłóż na podpieczony spód.

Reklama

W tym czasie pozostałe jajka, dokładnie rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą zalej farsz i obficie posyp serem.

Tartę ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Danie podawaj na ciepło polane sosem śmietanowo-czosnkowym.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy