Puszyste naleśniczki
Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni (ma niski brzeg). Do ciasta warto dodać kilka łyżek śmietany, olejek waniliowy i szczyptę kurkumy – będą miały piękny kolor.

Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- 125 ml wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia
Farsz:
- 3 szklanki świeżych malin
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
1. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cukrami i żółtkami, delikatnie wymieszać z pianą.
2. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju (będą mniej tłuste, jeśli dodasz 2 łyżki oleju do ciasta – wówczas nie będziesz natłuszczaćpatelni). Gotowe smarować jednostronnie śmietaną ubitą z pudrem, rozłożyć owoce, zwinąć.
Zobacz także: