Reklama

Puszyste naleśniczki

Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej patelni (ma niski brzeg). Do ciasta warto dodać kilka łyżek śmietany, olejek waniliowy i szczyptę kurkumy – będą miały piękny kolor.

Składniki Ciasto

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 125 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki Farsz:

  • 3 szklanki świeżych malin
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru

1. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cukrami i żółtkami, delikatnie wymieszać z pianą.

2. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na rozgrzanym oleju (będą mniej tłuste, jeśli dodasz 2 łyżki oleju do ciasta – wówczas nie będziesz natłuszczać
patelni). Gotowe smarować jednostronnie śmietaną ubitą z pudrem, rozłożyć owoce, zwinąć.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy