Puszyste z wiśniami
To ciasto zawsze się udaje, bez względu na to, jakie owoce wykorzystasz. Zamiast oleju użyj roztopionego masła. Będzie pulchniejsze, jeśli dodasz płaską łyżeczkę sody.

Składniki
- 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- masło i bułka tarta do formy
- sól
- cukier puder i listki świeżej melisy do dekoracji
1. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pozostałe odstawić.
2. Mąkę przesiać, zmiksować na idealnie gładką masę z proszkiem do pieczenia, cukrem (drobnym i waniliowym), olejem, pięcioma żółtkami i trzema białkami, delikatnie wymieszać łyżką z ubitą wcześniej pianą.
3. Ciasto (powinno być dość gęste) przełożyć do prostokątnej formy, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć owoce odsączone z nadmiaru wody i soku. 4 Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 45 minut. Gotowe posypać pudrem, ozdobić melisą.