Puszyste z wiśniami
To ciasto zawsze się udaje, bez względu na to, jakie owoce wykorzystasz. Zamiast oleju użyj roztopionego masła. Będzie pulchniejsze, jeśli dodasz płaską łyżeczkę sody.
1. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek, 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pozostałe odstawić.
2. Mąkę przesiać, zmiksować na idealnie gładką masę z proszkiem do pieczenia, cukrem (drobnym i waniliowym), olejem, pięcioma żółtkami i trzema białkami, delikatnie wymieszać łyżką z ubitą wcześniej pianą.
3. Ciasto (powinno być dość gęste) przełożyć do prostokątnej formy, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu rozłożyć owoce odsączone z nadmiaru wody i soku. 4 Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 45 minut. Gotowe posypać pudrem, ozdobić melisą.