Reklama

Puszysty krem truskawkowy

Śmietana do ubijania musi być mocno schłodzona. Ubijaj ją na średnich obrotach miksera, a kiedy zacznie gęstnieć, jeszcze je zmniejsz. Inaczej śmietana może się zwarzyć.

Składniki dla: 6

Składniki

  • 90 dag śmietanki 30-36 proc.
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • szczypta soli

1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. 15 dag owoców pokroić w plasterki, odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem.

2. Galaretkę rozpuścić w ok. 100 ml ciepłej wody, wystudzić. Śmietankę schłodzić, ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli w wysokim, schłodzonym naczyniu. Następnie zmiksować z galaretką. Kiedy krem zacznie tężeć, wymieszać ze zmiksowaną masą truskawkową.

3. Krem rozłożyć dekoracyjnie na talerzykach szprycką do tortów, ozdobić umytymi listkami mięty i pokrojonymi truskawkami.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy