Reklama

Puszysty miodownik

Na miodową nutę.


Składniki dla: 12

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 25 dag płynnego miodu
  • 3 jajka
  • po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • sól
  • mielony cynamon
  • masło i bułka tarta do formy
  • migdały łuskane do dekoracji

1. Puszkę mleka włożyć do garnka, zalać wodą, gotować na małym ogniu co najmniej 3 godziny. Powstanie karmelowa polewa do dekoracji ciasta.

2. Jajka sparzyć, rozbić, utrzeć z cukrem na puszysto. W trakcie ucierania dodawać małymi porcjami miód, śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, szczyptę soli i olej słonecznikowy

3. Ciasto przelać do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 170ºC, piec ok. 50 minut bez termoobiegu.

Reklama

4. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto oblać polewą karmelową, obłożyć migdałami. Kiedy polewa zastygnie, podzielić ciasto na kostki. Najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy