Reklama

Pyszna fasolka

Szparagi dla biednych - czyli pomysły na fasolkę szparagową

Zielona i żółta fasolka szparagowa właśnie teraz jest najtańsza i najpyszniejsza. Możesz przygotować ją tak, jak robiły to nasze mamy i babcie - ugotować do miękkości a na wierzchu polać podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale warto też wykorzystać fasolkę w znacznie nowocześniejszych daniach. 

Fasolka à la szparagi w szynce

Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 20 dag plastrów szynki wędzonej, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 kostki masła, sól, pieprz.

Przygotowanie: fasolkę oczyścić, umyć, ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciła koloru. Część szczypiorku sparzyć krótko we wrzątku, resztę pozostawić do dekoracji. Porcje fasolki owijać w plastry szynki, związać sparzonym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok 20 minut. Podawać z pieczywem i pozostałym masłem.

Reklama

Schab z serkiem i fasolką szparagową

Składniki na 6 porcji: 60 dag schabu, 20 dag mielonego białego sera, 20 dag fasolki szparagowej, 1 żółtko jajka, 1 całe jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Schab pokroić na porcje, każdą rozbić. Fasolkę szparagową oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, schłodzić w zimnej wodzie, aby nie straciła koloru. Ser wymieszać z żółtkiem, doprawić solą i pieprzem. Na każdy kotlet nakładać po łyżce sera i układać po kilka fasolek. Mięso zwinąć i panierować w jajku i bułce tartej, smażyć po kilka minut z każdej strony. Podawać z zielonymi sałatami i rzodkiewką.

Sałatka z fasolką i pomidorkami

Składniki: 40 dag fasolki szparagowej, 1 pęczek rzodkiewek, 10 dag pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego, 1/4 szklanki oleju.

Przygotowanie: Fasolkę szparagową oczyścić, umyć i ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku, schłodzić. Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić, pomidorki pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z minimalną ilością soli, dodać ocet, olej i doprawić pieprzem. Fasolkę wymieszać z rzodkiewką i pomidorami, przełożyć do salaterki. Sałatkę podawać z sosem.

Zupa-krem z fasolki i szpinaku

Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mała cukinia, 1 cebula, 20 dag szpinaku (poza sezonem użyj mrożonego), 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 łyżki oleju, 4-6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki lub domowego), sól, świeżo mielony biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, ew. kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny.

Przygotowanie: Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę a ziemniaki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane warzywa. Mieszając smaż 2-3 minuty. Następnie dolej bulion, zagotuj.

Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj, tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłucz, pokrój na kawałki, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Fasolkę opłucz, strączki oczyść, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do posolonego wrzątku, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Fasolkę przełóż do zupy, zamieszaj. Rozlej do miseczek, ew. udekoruj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Fasolka szparagowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy